Tunga fordon och transporter
RSS icon Email icon Home icon
 • Ta hand om lastbilen

  Posted on July 13th, 2015 admin No comments

  5049874-truck-driving-on-country-road

  Nu när du har din egen lastbil är det dags att lära sig att ta hand om den på rätt sätt. Det skiljer sig lite från att vara bilägare.

  Besikta med jämna mellanrum

  Om du åker ut på många långturer med lastbilen, kommer den att slitas. Detta är ännu viktigare om du har anställda som tar med sig lastbilen ut på vägarna.

  För deras säkerhet behöver ni gå igenom lastbilen ofta och gärna åka på besiktningar. Det kanske låter dyrt, men det är betydligt billigare än att bli fast mitt på E4:an och behöva frakta lastbilen till närmsta verkstad.

  Efter varje lång resa är det viktigt att se till så att allting fungera som det ska. Man kan börja med en egen besiktning i garaget och håll en checklista där ni kan checka av vad som är kollat. Då kan ni jämföra och se om motorn förändras över tiden.

  Verktyg

  Med tiden lär man känna sin lastbil och blir även bättre på att meka med motorn. Då måste ni har rätt sorts verktyg. Och för de som inte har mekat så länge, blir nog förvånad vilka specialverktyg du kan få tag på. Mekster har ett bra utbud, där kan du hitta skiftnycklar likaväl som en oljefilteravdragare.

  Att byta oljor och filter är vanliga saker som man kan göra själv. Tänk på att samla upp oljan, för den räknas som farligt avfall och det finns speciella regler om hur man gör sig av med sådant.

  Rengöring

  En ren lastbil är en snygg lastbil. Att tvätta lastbilen själv kräver en högtryckstvätt, en bra ställning så du når upp för hela höjden, och en massa schampo. Vi har faktiskt skrivit en hel artikel om just lastbilstvätt, därför tänker vi inte prata så mycket om det här.