Tunga fordon och transporter
RSS icon Email icon Home icon
 • Rengör lastbilen

  Posted on July 29th, 2014 admin No comments

  De automatiska biltvättarna gör inte ett lika bra jobb som om du gör det själv. Dessutom sparar du in en slant samtidigt som det även kan vara ett kul jobb om du gör det själv.

  Avfettning

  Det finns två typer av avfettningsmedel att välja på, alkaliska och petroleumbaserade och de produkter du använder dig av är desamma oavsett om det är en person- eller lastbil du ska rengöra. Det underlättar eftersom du kan köpa allt från samma företag. Vid en vintertvätt behövs det ett petroleumbaserat som löser upp smuts och salt. Eftersom de är lite dyrare än de alkaliska räcker det att du använder dem nedtill på bilen. På motorhuv och tak räcker det med ett alkaliskt.

  • Börja med att i tur och ordning spraya den nedre delen av bilen följt av den övre innan du avslutar med fälgarna. Eventuellt kan du använda dig av ett särskilt medel för fälgar.
  • Låt avfettningsmedlet verka en stund men låt det inte torka. Om det torkar ute i solskenet måste du upprepa proceduren.
  • Var noggrann med avfettningen. Annars riskerar du att bilen inte blir ren eller att du får repor.

  Spola

  Använd dig helst av en högtryckstvätt för att få bort mesta möjliga smuts och avfettningsmedel. Börja nedtill på bilen och spola dig uppåt med svepande rörelser. När bilen är avspolad känner du på lacken med handen. Om den är slät kan du gå vidare, annars är det bara att upprepa avfettningen igen. När nu bilen är fri från grus kan du även använda dig av exempelvis en diskborste till fälgarna.

  Tvätta med svamp

  Använd dig av en ren svamp och ett vanligt bilschampo. I det här momentet börjar du i uppifrån och jobbar dig neråt med cirklande rörelser. Skölj svampen ofta för att undvika att bilen repas av grusrester som kan finnas kvar. Skölj därefter av, nerifrån och upp.

  Torka

  Det sista du gör är att du torkar bilen. Det allra bästa är om du använder dig av en microfiberduk, som är bättre än gammaldags sämskskinn.

  Din bil borde nu se mycket bättre ut. Om du känner att du vill fortsätta rengöringen med att vaxa bilen och rengöra den interiört hittar du mer tips hos Vi Bilägare.