Tunga fordon och transporter
RSS icon Email icon Home icon
 • Glada dagar på väg och räls

  Posted on July 24th, 2017 admin No comments

  Det finns de som gillar att köra bil och sedan finns det personer som verkligen älskar att sitta bakom ratten. Att köra och ha tillgång till ett eget fordon är frihet bortom alla gränser, och det finns något speciellt med att bara köra rakt ut mot kontinenten med härlig musik i kupén och gott om bensin i tanken. En känsla av frihet som säger att du kan åka precis vart du vill, köra än hit och än dit, och det är du som bestämmer vart bilen ska gå. Du som mår som allra bäst med en brummande motor och snurrande hjul under fötterna har säkert redan provat på att köra MC, lastbil och cross utöver den klassiska bilen, men det finns mycket mer kvar att upptäcka. Ett fordon som verkligen kan ta upplevelsen ett steg längre är att köra tåg – ja, tåg!

  Hitta tillbaka till körglädjen med en ny upplevelse, och utmana dig själv med en spännande tågutbildning. För att kunna arbeta som lokförare eller konduktör ombord på ett tåg behöver du ha adekvat utbildning. Även om tågen har förnyats och moderniserats under de senaste decennierna behövs det fortfarande kunnig personal som kan styra tåget och som vet vad som behövs göras om något oförutsägbart skulle inträffa.

  En utbildning till lokförare eller konduktör innehåller både teori och praktik, och efter utbildningen belönas du med ett yrkescertifikat för att få jobba ombord och köra tåget. Efter utbildningen kan du arbeta på SJ eller något annat transportföretag med tåg i fokus, kanske till och med utomlands.

  Precis som det finns olika typer av bilar, lastbilar och motorcyklar finns det flera olika varianter av tåg, såsom persontåg, pendeltåg, regionaltåg, intercitytåg, fjärrtåg, godståg, systemtåg och snabbtåg. De flesta tåg bygger på samma principer när det gäller att köra, parkera och styra tåget, även om det är en stor skillnad mellan att köra ett pendeltåg och ett stort godståg. Vissa persontåg eller regionaltåg kan vara relativt korta med bara några få vagnar, medan godståg och snabbtåg kan vara betydligt längre. Utmaningen ligger i att lära sig manövrera tåg av olika storlekar och kaliber, precis på samma sätt som du hanterar en motorcykel, en personbil eller en massiv lastbil. Upptäck tjusningen med att köra tåg du också!